Circular Breathing – Muziek uit Kameroen en Sumatra / ‘Volksmuziek’, Concertzender, november 1997

Muziek uit Kameroen en Sumatra. Tussen beide regio’s bestaat in sociaal-cultureel opzicht een wereld van verschil, maar tussen de muziek van de Fulani uit Kameroen en de Batak uit Sumatra zien we een opvallende overeenkomst: er wordt op hobo-achtige instrumenten gespeeld door middel van de circulair breathing-techniek, oftewel circulaire ademhaling.
Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij.
Presentatie: Paulo Folkertsma.

HOME

De Wereld Draait, wereldmuziekprogramma van de (voormalige) Wereldomroep, uitzending van 25 februari 2006

Toen ik werkzaam was bij de Wereldomroep (in de periode 1995-2012) heb ik naast mijn werkzaamheden als audio-archivaris op de Audiotheek-afdeling ook vele muziekprogramma’s gemaakt, merendeels met betrekking tot ‘wereldmuziek’. Hiertoe behoorde het wekelijkse 2-uurs-programma ‘De Wereld Draait’, dat denk ik een kleine twee jaar heeft gelopen. Het programma werd ook op De Concertzender uitgezonden. Dit is een aflevering die werd uitgezonden op 25 februari 2006.
Tekst en samenstelling: Pieter de Rooij. Presentatie: Harold Biervliet.
De (door mij gekozen) programma-intro/-leader, waarbij wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, is muziek van Toufic Farroukh’s meesterlijke album ‘Drab Zeen’, een fragment van het stuk ‘Callipyge’.

De Wereld Draait, wereldmuziekprogramma van de (voormalige) Wereldomroep, uitzending van 21 januari 2006

Toen ik werkzaam was bij de Wereldomroep (in de periode 1995-2012) heb ik naast mijn werkzaamheden als audio-archivaris op de Audiotheek-afdeling ook vele muziekprogramma’s gemaakt, merendeels met betrekking tot ‘wereldmuziek’.
Hiertoe behoorde het wekelijkse 2-uurs-programma ‘De Wereld Draait’, dat denk ik een kleine twee jaar heeft gelopen. Het programma werd ook op De Concertzender uitgezonden. Dit is een aflevering die werd uitgezonden op 21 januari 2006. Tekst en samenstelling: Pieter de Rooij. Presentatie: Harold Biervliet.
De (door mij gekozen) programma-intro/-leader, waarbij wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, is muziek van Toufic Farroukh’s meesterlijke album ‘Drab Zeen’, een fragment van het stuk ‘Callipyge’.

HOME

Professor Longhair – Pionier van de New Orleans Rhythm & Blues / Concertzender, Metamorfosen – 1999

Een muzikaal portret van de legendarische pianist en zanger Professor Longhair (1918-1980). Professor (‘Fess’) Longhair geldt als dé pionier van de New Orleans rhythm & blues. Zijn muziek is een uniek mengsel van blues, calypso, funk, zydeco, rumba, boogie woogie, Afro-Caribische ritmes en rock&roll. Tot zijn directe muzikale erfgenamen behoren artiesten als Dr. John, Fats Domino, James Booker, Huey ‘Piano’ Smith, Allen Toussaint en de Neville Brothers. Professor Longhair scoorde hits in de jaren vijftig, raakte in de jaren zestig in vergetelheid, maar maakte in de jaren zeventig een grootse comeback. Behalve muziek komen ook interviewfragmenten met ‘The Fess’ aan bod en zijn opnamen te horen van Tuts Washington – één van zijn leermeesters – en van één van zijn navolgers, de jong gestorven pianovirtuoos James Booker (1939-1983).

Concertzender-uitzending uit 1999 van Metamorfosen, een programma van Pieter de Rooij. Presentatie: Paulo Folkertsma.



HOME

Echo’s van Ravi Shankar en de sitar-explosie in het Westen – Concertzender-programma uit 2002

Eén van de grootste Indiase musici aller tijden is zonder twijfel sitarspeler Ravi Shankar (1920-2012). In 2002 besteedde de Concertzender in een door mij samengestelde aflevering van het programma Metamorfosen aandacht aan de beroemde sitarspeler die dankzij de Beatles in de jaren zestig een supersterstatus verwierf.
Ravi Shankar heeft een enorm belangrijke rol gespeeld als ambassadeur van de Indiase muziek. De titel van de uitgezonden special – ‘Echo’s van Ravi Shankar en de sitar-explosie in het Westen’ – is niet overdreven. De optredens van Ravi Shankar veroorzaakten destijds een ware sitar-rage en brachten de westerse belangstelling voor Indiase ragamuziek in een stroomversnelling.
In deze uitzending zijn onder andere unieke, door Radio Nederland Wereldomroep gemaakte opnamen van Ravi Shankar te horen uit 1957. Dankzij nauwgezette research werden deze oudste Nederlandse omroepopnamen van Ravi Shankar in januari 2002 ontdekt door Pieter de Rooij, die destijds werkzaam was bij de Wereldomroep als audio-archivaris. Voor meer informatie over de vondst van de Ravi Shankar-opnamen in het Wereldomroep-archief kun je dit artikel en deze video raadplegen.
Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: ?

HOME