Concertzender All India Day, 8-11-2002 – Een Indiase Oase met Chill Out Klanken en Groovy Beats

Programma ihkv ‘All India Day’ bij de Concertzender op 8 november 2002 – van de 23-uurs programmering op die geheel aan India gewijde dag nam ik 11 uren voor m’n rekening. Dit is een aflevering van Wereldmineralen, getiteld ‘Een Indiase Oase…’
Met chill out-klanken en groovy beats van Shubha Mudgal, Badmarsh & Shri, Ananda Shankar, Nitin Sawhney, Shakti, Juttla, Jolly Mukherjee, Loop Guru, Talvin Singh, en Trilok Gurtu.
Samenstelling en produktie: Pieter de Rooij.
Stem bij intro-leader en outtro-leader: Roel Kluver.

De speellijst:

Concertzender – uitzending ihkv All India Day, 8 november 2002 – India Jazz & Fusion

Programma ihkv ‘All India Day’ bij de Concertzender op 8 november 2002 – van de 23-uurs programmering op die geheel aan India gewijde dag nam ik 11 uren voor m’n rekening. Dit is een special over India Jazz & Fusion. Sinds de vroege jaren zestig wordt er in jazzkringen driftig geëxperimenteerd met Indiase muziek. De meest recente en vernieuwende wapenfeiten in deze richting spelen zich af binnen de global fusion. Met muziek van John Mayer en The Joe Harriott Double Quintet, Buddy Rich en Alla Rakha, Shakti, Ramesh Shotham, Hariprasad Chaurasia, Trilok Gurtu, Shobha Gurtu, Tabla Beat Science/Zakir Hussain/Bill Laswell, en L. Subramaniam. Samenstelling en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: Roel Kluver.

HOME

Concertzender – Metamorfosen, 28 april 1997: Exotisme in Westerse Popmuziek

Op Mixcloud heb ik weer een van m’n vroegere Concertzender-radioprogramma’s toegevoegd, namelijk een aflevering van ‘Metamorfosen’, gewijd aan het onderwerp ‘exotisme in westerse popmuziek’, uitgezonden op 18 april 1997.
Met muziek van The Beatles, Joni Mitchell, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Brian Eno&David Byrne, Deep Forest, Adiemus, Dead Can Dance, Oum Khalsoum, Sapho, Hector Zazou, Vimme Saari, Leftfield, Loop Guru, Natacha Atlas, Lena Willemark.
Samenstelling en productie: Pieter de Rooij. Presentatie: ?

HOME

De Concertzender – Metamorfosen, 7 oktober 1993: De West-Afrikaanse harpluit, de kora

Een van mijn eerste programma’s die ik maakte voor De Concertzender, opgedoken in mijn thuisarchief: de West-Afrikaanse harpluit, de kora – aflevering uit de programmareeks ‘Metamorfosen’, uitgezonden op De Concertzender op 7 oktober 1993.
Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij.
Presentatie: ?

HOME

Prachtalbums van Jasdeep Singh Degun (Anomaly, 2022) en van Roopa Panesar (Atma, 2023) op De Concertzender

In mijn jongste editie van het radioprogramma Wereldmineralen, uitgezonden op vrijdag 30 juni 2023 om 20.00u op De Concertzender, waren recente opnamen te horen van twee Britse topmuzikanten: sitarspeler Jasdeep Singh Degun en sitarspeelster Roopa Panesar. Van Jasdeep komt diens in 2022 verschenen album Anomaly aan bod en van Roopa het prachtige nieuwe album Atma.

Ik ben al jaren enorm fan van Roopa Panesar’s sitarspel en heb al meermaals uitzendingen aan haar gewijd op De Concertzender. Zij leverde al diverse schitterende albums af en het dit jaar verschenen Atma behoort tot mijn topfavorieten van 2023.

Roopa Panesar

Het is nu toch echt wel de hoogste tijd dat Roopa es komt concerteren in Nederland!
Zij is van wereldklasse!

Ook van eminent niveau is sitarspeler Jasdeep Singh Degun.

Jasdeep Singh Degun

Jasdeep debuteerde in 2022 met het fraaie album Anomaly en maakte in het voorjaar van 2023 in Nederland zijn opwachting met een concert in De Doelen van Rotterdam. Anomaly is een veelzijdig album, met een knappe mix van stijlen, en op één nummer na geheel instrumentaal. Van de enige track met zang, het fraaie Sajanava, is ook een mooie video gemaakt:

Via deze link krijg je meer informatie en kun je de Wereldmineralen-uitzending van 30 juni jl. permanent naluisteren.

HOME

Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap’, inzending voor EBU World Music Award 2000

Concertzenderprogramma ‘De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap’, versie die werd ingezonden voor de EBU World Music Award 2000. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: Paulo Folkertsma.

HOME

De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap / Concertzender – Metamorfosen, 7 mei 1999

Concertzenderprogramma Metamorfosen, uitgezonden op 7 mei 1999.
Aflevering: De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: ?

HOME

Een Internationaal Gehoor: Wereldmuziek via de Wereldomroep / Concertzender 4-2-2000

Concertzender radioprogramma ‘Een Internationaal Gehoor’, uitgezonden op 4 februari 2000. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: Marlous Lazal.
Radio Nederland Wereldomroep (1947-2012) verzorgde radio- en televisie-programma’s voor een internationaal luisteraars- en kijkerspubliek. De Wereldomroep maakte ook opnamen van uiteenlopende muziek die op de Nederlandse podia wordt gespeeld. Het merendeel van deze opnamen betreft Nederlandse ensembles en artiesten. Van de diverse muziekopnamen bracht de Wereldomroep verschillende CD-series uit. De wereldmuziek werd ondergebracht in de uit 10 albums bestaande CD-serie ‘World Music In The Netherlands’. Uit vele landen afkomstige muziek, gespeeld door veelal allochtone Nederlanders, is hierop in al haar facetten te horen. Uit de diverse opnamen worden in dit programma enkele pareltjes opgelicht.

HOME

Pemungkah: ouverture van het Balinese Wajang Kulit schaduwpoppenspel. Concertzender, Metamorfosen – 04-98

Concertzenderprogramma uit de reeks Metamorfosen, aflevering: Pemungkah: ouverture van het Balinese Wajang Kulit schaduwpoppenspel. Uitgezonden in april 1998. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: Roel Kluver.

HOME