De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap / Concertzender – Metamorfosen, 7 mei 1999

Concertzenderprogramma Metamorfosen, uitgezonden op 7 mei 1999.
Aflevering: De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: ?

HOME

Een Internationaal Gehoor: Wereldmuziek via de Wereldomroep / Concertzender 4-2-2000

Concertzender radioprogramma ‘Een Internationaal Gehoor’, uitgezonden op 4 februari 2000. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: Marlous Lazal.
Radio Nederland Wereldomroep (1947-2012) verzorgde radio- en televisie-programma’s voor een internationaal luisteraars- en kijkerspubliek. De Wereldomroep maakte ook opnamen van uiteenlopende muziek die op de Nederlandse podia wordt gespeeld. Het merendeel van deze opnamen betreft Nederlandse ensembles en artiesten. Van de diverse muziekopnamen bracht de Wereldomroep verschillende CD-series uit. De wereldmuziek werd ondergebracht in de uit 10 albums bestaande CD-serie ‘World Music In The Netherlands’. Uit vele landen afkomstige muziek, gespeeld door veelal allochtone Nederlanders, is hierop in al haar facetten te horen. Uit de diverse opnamen worden in dit programma enkele pareltjes opgelicht.

HOME

De Wereld Draait, wereldmuziekprogramma van de (voormalige) Wereldomroep, uitzending van 25 februari 2006

Toen ik werkzaam was bij de Wereldomroep (in de periode 1995-2012) heb ik naast mijn werkzaamheden als audio-archivaris op de Audiotheek-afdeling ook vele muziekprogramma’s gemaakt, merendeels met betrekking tot ‘wereldmuziek’. Hiertoe behoorde het wekelijkse 2-uurs-programma ‘De Wereld Draait’, dat denk ik een kleine twee jaar heeft gelopen. Het programma werd ook op De Concertzender uitgezonden. Dit is een aflevering die werd uitgezonden op 25 februari 2006.
Tekst en samenstelling: Pieter de Rooij. Presentatie: Harold Biervliet.
De (door mij gekozen) programma-intro/-leader, waarbij wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, is muziek van Toufic Farroukh’s meesterlijke album ‘Drab Zeen’, een fragment van het stuk ‘Callipyge’.

De Wereld Draait, wereldmuziekprogramma van de (voormalige) Wereldomroep, uitzending van 21 januari 2006

Toen ik werkzaam was bij de Wereldomroep (in de periode 1995-2012) heb ik naast mijn werkzaamheden als audio-archivaris op de Audiotheek-afdeling ook vele muziekprogramma’s gemaakt, merendeels met betrekking tot ‘wereldmuziek’.
Hiertoe behoorde het wekelijkse 2-uurs-programma ‘De Wereld Draait’, dat denk ik een kleine twee jaar heeft gelopen. Het programma werd ook op De Concertzender uitgezonden. Dit is een aflevering die werd uitgezonden op 21 januari 2006. Tekst en samenstelling: Pieter de Rooij. Presentatie: Harold Biervliet.
De (door mij gekozen) programma-intro/-leader, waarbij wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, is muziek van Toufic Farroukh’s meesterlijke album ‘Drab Zeen’, een fragment van het stuk ‘Callipyge’.

HOME

Knipselarchief Wereldomroep roemloos ten onder


Alles van Waarde is Weerloos

Vrijdag 20 juli 2012 was m’n laatste kantoorwerkdag op de Infotheek bij de Wereldomroep. Ik was daar zo’n 17 jaar fulltime in dienst.


Filmpje: op m’n voorlaatste kantoorwerkdag bij de Wereldomroep kwam NTR-collega Ben Kolster even langs 🙂

Door een gigantische aanslag op het budget – 70% eraf! – moet de Wereldomroep drastisch de koers verleggen en reorganiseren. Daardoor is driewart van de medewerkers – ruim 250 mensen, waaronder ikzelf – boventallig verklaard en noodgedwongen ontslagen.


M’n laatste warme maaltijd bij de Wereldomroep, mmm… rijst met kip-kerrie.

Terwijl ik op zoek ben naar een nieuwe uitdaging gaat de Wereldomroep verder als een multimediaal journalistiek produktiehuis met nog slechts één kerntaak: bevordering van vrije meningsuiting in landen/regio’s waar dit mensenrecht ernstig of geheel wordt onderdrukt. De nieuwe taakstelling met een drastisch ingeperkt budget heeft als consequentie dat vertrouwde onderdelen uit het bedrijf zijn weggesneden, zoals diverse taalafdelingen, de Infotheek en de muziekafdeling. Het ontmantelingsproces is in volle gang en hierbij gaan onherroepelijk veel waardevolle zaken voorgoed verloren. Wrang voorbeeld van onomkeerbare teloorgang vind ik de opruiming van het knipselarchief van de Wereldomroep. Sinds een jaar of vijf wordt er niet meer geknipt, maar ook al verstomde het geluid van de scharen, het omvangrijke mappenbestand was altijd nog te raadplegen. Tot vrijdagmiddag 20 juli 2012. Een dag eerder ving ik terloops op dat de opruiming van het knipselarchief nog ‘voor het komend weekend’ zou plaatsvinden, een beslissing die blijkbaar al enige tijd geleden van hogerhand was genomen.


Donderdag 19 juli 2012, gedeelte van het dan nog raadpleegbare knipselarchief.

Ik was geschokt. Hoe kan je dit mooi opgebouwde papieren archief, het resultaat van tientallen jaren monnikenwerk, weggooien?! Had ik een enorm huis en veel geld, dan had ik dit bijzondere archiefje graag overgenomen, maar de realiteit is helaas weer eens weerbarstig.


Vrijdagmiddag 20 juli 2012: het roemloze eindstation van het knipselarchief… de afvalcontainer.

Voordat de weggooiers met hun afvalcontainers arriveerden hebben ikzelf en een viertal collega’s nog een laatste greep gedaan in de onvolprezen bundeling van binnen- en buitenlandse berichten en publicaties. Voor de nieuwe Wereldomroep zijn een paar relevante themamappen bewaard en persoonlijk ben ik erg blij dat een door mij gewaarschuwde NTR-medewerker – een van de grootste kenners in Nederland van monarchie en royalty – de omvangrijke Koningshuis-onderdelen van het knipselarchief mee naar huis kon nemen. Last but not least hebben 45 mappen, boordevol artikelen over onderwerpen en personen die mij mateloos interesseren, een veilig onderkomen gekregen in m’n eigen privé-archief.


Gered prachtmateriaal dat ik heb toegevoegd aan m’n eigen privé-collectie.

HOME

11 mei 2012: met trots en weemoed… het grootse afscheid van de Nederlandstalige Wereldomroep

Bovenstaande video toont de allerlaatste minuten van de Nederlandstalige uitzending van de Wereldomroep op vrijdagavond 11 mei 2012. Een buitengewone multimediale presentatie vormde de onontkoombare finale van een schitterende 24-uurs radiomarathon. In een sfeer van gepaste trots en weemoed kwamen nog één keer allerlei hoogtepunten voorbij uit de 65-jarige geschiedenis van Radio Nederland Wereldomroep. Aan de totstandkoming van deze laatste uitzendminuten leverde ik ook een flinke bijdrage middels het researchen, selecteren en aanleveren van alle audio-archieffragmenten die erin voorbijkomen.
Het was een afscheid zonder weerga, dat wereldwijd met veel medeleven werd gevolgd door trouwe, dankbare luisteraars. Het slottafereel voltrok zich in Hilversum in een dramatisch buitendecor, aan weerszijden van de vijver voor het Wereldomroepgebouw, letterlijk onder toeziende ogen van honderden medewerkers uit heden en verleden. Deze afsluiting van de Nederlandse uitzendingen vormt een mooie herinnering aan een wereldspeler in Hilversum die tientallen jaren van onschatbare betekenis is geweest voor talloze Nederlanders in het buitenland. Vaarwel Radio Nederland Wereldomroep.

HOME

Symphonie des Trottoirs : performance-concert van de voetganger door Amsterdam te horen op Concertzender

Prachtproject van Edward Janssen en Mark Nieuwenhuis en later dit jaar te horen op de Concertzender!
Zie ook: http://www.symphoniedestrottoirs.nl/home1.html

HOME

De Concertzender: muziek van topkwaliteit uit alle periodes en alle richtingen!

Voor elk wat wils bij de Concertzender. Zoals de kraan water geeft, zo geeft de Concertzender muziek. Muziek van topkwaliteit uit alle periodes en richtingen. Kijk maar es naar onderstaande promo.

HOME