Concertzender All India Day, 8-11-2002 – Een Indiase Oase met Chill Out Klanken en Groovy Beats

Programma ihkv ‘All India Day’ bij de Concertzender op 8 november 2002 – van de 23-uurs programmering op die geheel aan India gewijde dag nam ik 11 uren voor m’n rekening. Dit is een aflevering van Wereldmineralen, getiteld ‘Een Indiase Oase…’
Met chill out-klanken en groovy beats van Shubha Mudgal, Badmarsh & Shri, Ananda Shankar, Nitin Sawhney, Shakti, Juttla, Jolly Mukherjee, Loop Guru, Talvin Singh, en Trilok Gurtu.
Samenstelling en produktie: Pieter de Rooij.
Stem bij intro-leader en outtro-leader: Roel Kluver.

De speellijst:

De Concertzender – Metamorfosen, 7 oktober 1993: De West-Afrikaanse harpluit, de kora

Een van mijn eerste programma’s die ik maakte voor De Concertzender, opgedoken in mijn thuisarchief: de West-Afrikaanse harpluit, de kora – aflevering uit de programmareeks ‘Metamorfosen’, uitgezonden op De Concertzender op 7 oktober 1993.
Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij.
Presentatie: ?

HOME

Prachtalbums van Jasdeep Singh Degun (Anomaly, 2022) en van Roopa Panesar (Atma, 2023) op De Concertzender

In mijn jongste editie van het radioprogramma Wereldmineralen, uitgezonden op vrijdag 30 juni 2023 om 20.00u op De Concertzender, waren recente opnamen te horen van twee Britse topmuzikanten: sitarspeler Jasdeep Singh Degun en sitarspeelster Roopa Panesar. Van Jasdeep komt diens in 2022 verschenen album Anomaly aan bod en van Roopa het prachtige nieuwe album Atma.

Ik ben al jaren enorm fan van Roopa Panesar’s sitarspel en heb al meermaals uitzendingen aan haar gewijd op De Concertzender. Zij leverde al diverse schitterende albums af en het dit jaar verschenen Atma behoort tot mijn topfavorieten van 2023.

Roopa Panesar

Het is nu toch echt wel de hoogste tijd dat Roopa es komt concerteren in Nederland!
Zij is van wereldklasse!

Ook van eminent niveau is sitarspeler Jasdeep Singh Degun.

Jasdeep Singh Degun

Jasdeep debuteerde in 2022 met het fraaie album Anomaly en maakte in het voorjaar van 2023 in Nederland zijn opwachting met een concert in De Doelen van Rotterdam. Anomaly is een veelzijdig album, met een knappe mix van stijlen, en op één nummer na geheel instrumentaal. Van de enige track met zang, het fraaie Sajanava, is ook een mooie video gemaakt:

Via deze link krijg je meer informatie en kun je de Wereldmineralen-uitzending van 30 juni jl. permanent naluisteren.

HOME

De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap / Concertzender – Metamorfosen, 7 mei 1999

Concertzenderprogramma Metamorfosen, uitgezonden op 7 mei 1999.
Aflevering: De Voyager Achterna – Emotie Als Vertrekpunt Voor Een Muzikale Ruimteboodschap. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: ?

HOME

Een Internationaal Gehoor: Wereldmuziek via de Wereldomroep / Concertzender 4-2-2000

Concertzender radioprogramma ‘Een Internationaal Gehoor’, uitgezonden op 4 februari 2000. Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: Marlous Lazal.
Radio Nederland Wereldomroep (1947-2012) verzorgde radio- en televisie-programma’s voor een internationaal luisteraars- en kijkerspubliek. De Wereldomroep maakte ook opnamen van uiteenlopende muziek die op de Nederlandse podia wordt gespeeld. Het merendeel van deze opnamen betreft Nederlandse ensembles en artiesten. Van de diverse muziekopnamen bracht de Wereldomroep verschillende CD-series uit. De wereldmuziek werd ondergebracht in de uit 10 albums bestaande CD-serie ‘World Music In The Netherlands’. Uit vele landen afkomstige muziek, gespeeld door veelal allochtone Nederlanders, is hierop in al haar facetten te horen. Uit de diverse opnamen worden in dit programma enkele pareltjes opgelicht.

HOME

De Wereld Draait, wereldmuziekprogramma van de (voormalige) Wereldomroep, uitzending van 25 februari 2006

Toen ik werkzaam was bij de Wereldomroep (in de periode 1995-2012) heb ik naast mijn werkzaamheden als audio-archivaris op de Audiotheek-afdeling ook vele muziekprogramma’s gemaakt, merendeels met betrekking tot ‘wereldmuziek’. Hiertoe behoorde het wekelijkse 2-uurs-programma ‘De Wereld Draait’, dat denk ik een kleine twee jaar heeft gelopen. Het programma werd ook op De Concertzender uitgezonden. Dit is een aflevering die werd uitgezonden op 25 februari 2006.
Tekst en samenstelling: Pieter de Rooij. Presentatie: Harold Biervliet.
De (door mij gekozen) programma-intro/-leader, waarbij wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, is muziek van Toufic Farroukh’s meesterlijke album ‘Drab Zeen’, een fragment van het stuk ‘Callipyge’.

De Wereld Draait, wereldmuziekprogramma van de (voormalige) Wereldomroep, uitzending van 21 januari 2006

Toen ik werkzaam was bij de Wereldomroep (in de periode 1995-2012) heb ik naast mijn werkzaamheden als audio-archivaris op de Audiotheek-afdeling ook vele muziekprogramma’s gemaakt, merendeels met betrekking tot ‘wereldmuziek’.
Hiertoe behoorde het wekelijkse 2-uurs-programma ‘De Wereld Draait’, dat denk ik een kleine twee jaar heeft gelopen. Het programma werd ook op De Concertzender uitgezonden. Dit is een aflevering die werd uitgezonden op 21 januari 2006. Tekst en samenstelling: Pieter de Rooij. Presentatie: Harold Biervliet.
De (door mij gekozen) programma-intro/-leader, waarbij wordt ingesproken door Hans Hogendoorn, is muziek van Toufic Farroukh’s meesterlijke album ‘Drab Zeen’, een fragment van het stuk ‘Callipyge’.

HOME

Knipselarchief Wereldomroep roemloos ten onder


Alles van Waarde is Weerloos

Vrijdag 20 juli 2012 was m’n laatste kantoorwerkdag op de Infotheek bij de Wereldomroep. Ik was daar zo’n 17 jaar fulltime in dienst.


Filmpje: op m’n voorlaatste kantoorwerkdag bij de Wereldomroep kwam NTR-collega Ben Kolster even langs 🙂

Door een gigantische aanslag op het budget – 70% eraf! – moet de Wereldomroep drastisch de koers verleggen en reorganiseren. Daardoor is driewart van de medewerkers – ruim 250 mensen, waaronder ikzelf – boventallig verklaard en noodgedwongen ontslagen.


M’n laatste warme maaltijd bij de Wereldomroep, mmm… rijst met kip-kerrie.

Terwijl ik op zoek ben naar een nieuwe uitdaging gaat de Wereldomroep verder als een multimediaal journalistiek produktiehuis met nog slechts één kerntaak: bevordering van vrije meningsuiting in landen/regio’s waar dit mensenrecht ernstig of geheel wordt onderdrukt. De nieuwe taakstelling met een drastisch ingeperkt budget heeft als consequentie dat vertrouwde onderdelen uit het bedrijf zijn weggesneden, zoals diverse taalafdelingen, de Infotheek en de muziekafdeling. Het ontmantelingsproces is in volle gang en hierbij gaan onherroepelijk veel waardevolle zaken voorgoed verloren. Wrang voorbeeld van onomkeerbare teloorgang vind ik de opruiming van het knipselarchief van de Wereldomroep. Sinds een jaar of vijf wordt er niet meer geknipt, maar ook al verstomde het geluid van de scharen, het omvangrijke mappenbestand was altijd nog te raadplegen. Tot vrijdagmiddag 20 juli 2012. Een dag eerder ving ik terloops op dat de opruiming van het knipselarchief nog ‘voor het komend weekend’ zou plaatsvinden, een beslissing die blijkbaar al enige tijd geleden van hogerhand was genomen.


Donderdag 19 juli 2012, gedeelte van het dan nog raadpleegbare knipselarchief.

Ik was geschokt. Hoe kan je dit mooi opgebouwde papieren archief, het resultaat van tientallen jaren monnikenwerk, weggooien?! Had ik een enorm huis en veel geld, dan had ik dit bijzondere archiefje graag overgenomen, maar de realiteit is helaas weer eens weerbarstig.


Vrijdagmiddag 20 juli 2012: het roemloze eindstation van het knipselarchief… de afvalcontainer.

Voordat de weggooiers met hun afvalcontainers arriveerden hebben ikzelf en een viertal collega’s nog een laatste greep gedaan in de onvolprezen bundeling van binnen- en buitenlandse berichten en publicaties. Voor de nieuwe Wereldomroep zijn een paar relevante themamappen bewaard en persoonlijk ben ik erg blij dat een door mij gewaarschuwde NTR-medewerker – een van de grootste kenners in Nederland van monarchie en royalty – de omvangrijke Koningshuis-onderdelen van het knipselarchief mee naar huis kon nemen. Last but not least hebben 45 mappen, boordevol artikelen over onderwerpen en personen die mij mateloos interesseren, een veilig onderkomen gekregen in m’n eigen privé-archief.


Gered prachtmateriaal dat ik heb toegevoegd aan m’n eigen privé-collectie.

HOME