Echo’s van Ravi Shankar en de sitar-explosie in het Westen – Concertzender-programma uit 2002

Eén van de grootste Indiase musici aller tijden is zonder twijfel sitarspeler Ravi Shankar (1920-2012). In 2002 besteedde de Concertzender in een door mij samengestelde aflevering van het programma Metamorfosen aandacht aan de beroemde sitarspeler die dankzij de Beatles in de jaren zestig een supersterstatus verwierf.
Ravi Shankar heeft een enorm belangrijke rol gespeeld als ambassadeur van de Indiase muziek. De titel van de uitgezonden special – ‘Echo’s van Ravi Shankar en de sitar-explosie in het Westen’ – is niet overdreven. De optredens van Ravi Shankar veroorzaakten destijds een ware sitar-rage en brachten de westerse belangstelling voor Indiase ragamuziek in een stroomversnelling.
In deze uitzending zijn onder andere unieke, door Radio Nederland Wereldomroep gemaakte opnamen van Ravi Shankar te horen uit 1957. Dankzij nauwgezette research werden deze oudste Nederlandse omroepopnamen van Ravi Shankar in januari 2002 ontdekt door Pieter de Rooij, die destijds werkzaam was bij de Wereldomroep als audio-archivaris. Voor meer informatie over de vondst van de Ravi Shankar-opnamen in het Wereldomroep-archief kun je dit artikel en deze video raadplegen.
Samenstelling, tekst en produktie: Pieter de Rooij. Presentatie: ?

HOME