Artikel uit 1986 bepleit neuroantropologische kijk op ritueel gedrag

In 1985 volgde ik als 21-jarige derdejaars-student antropologie een boeiend thematisch studieonderdeel: ‘Body & Mind’. Voor de Body & Mind werkgroep schreef ik een artikel over een neuroantropologische kijk op ritueel gedrag, toegespitst op Soefi-zikr-rituelen. In 1986 werd het geplaatst in het gerenommeerde ‘Sociologisch Tijdschrift’, een wetenschapstijdschrift dat normaliter nooit werk van studenten publiceert. Die eer viel mij wel te beurt. In het artikel vestig ik aandacht op de vraag hoe tijdens (religieuze) rituelen bepaalde (vaak van jongs af aangeleerde) ‘technieken van het lichaam’ worden ingezet die blijkbaar regelrecht in verband staan met de totstandkoming van transcendente (religieuze) ervaringen van deelnemers aan die rituelen. Klik hier om het artikel te lezen.

Om een en ander aanschouwelijk te maken, hieronder een filmpje van YouTube, met overigens beelden en taferelen die als schokkend kunnen worden ervaren…

Twee jaar na publicatie van dit artikel studeerde ik af op een heel ander onderwerp: opera. Ook heel leuk en boeiend!

HOME

Halloween Concert Valentina Lisitsa in Leiden 31-10-2010

Voor wie het aandurft… op 31 oktober 2010 gaat het spoken in de Leidse Waag en klinken de engste klassieke composities in een HALLOWEEN CONCERT met daredevil-pianiste VALENTINA LISITSA ! Kaartverkoop via de Stadsgehoorzaal Leiden.

valentina_halloween
Klik enkele malen op de foto hierboven om het concertprogramma te vergroten

img_0960kopie

waag-leiden
De Waag in Leiden

HOME